Powered by Blogger.
RSS

Kajian Tempatan Thn 4 (Jenis-jenis rumah)

Topik ini adalah topik dalam Kajian Tempatan tahun 4

Murid-murid telah belajar mengenai petempatan awal, faktor mempengaruhi kepadatan, dan fungsi rumah.

Guru boleh menerangkan mengenai dua jenis rumah yang terdapat di Malaysia iaitu rumah tradisional dan rumah moden.

Rumah tradisional ialah rumah yang dibina secara tradisi dan dibina oleh tukang kayu menggunakan kemahiran tradisi seperti sebuah rumah menggunakan pasak iaitu tanpa paku. Rumah sebegini biasanya terdapat di kampung, tetapi ada juga rumah yang telah dibaik pulih dan menjadi muzium atau pameran untuk orang ramai. Rumah tradisional dibina menggunakan hasil alam seperti kayu meranti, nyatoh dan sebagainya

Rumah moden ialah rumah seperti banglo, teres, pangsapuri. Rumah begini dibina dengan kepakaran serta teknologi moden. Rumah moden pula dibina menggunakan batu bata, simen, besi, dan kacaContoh-Contoh Rumah:


Rumah Tradisional


= Rumah Minangkabau 

Rumah Limas 
Rumah Pahang 


= Rumah Kutai 


Rumah Melaka
= Rumah Tinggi Melanau
Rumah Moden:


Rumah Teres
Rumah Banglo

  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment

Kelebihan rumah tradisional

Membina rumah di iklim tropika seperti di negara kita ini hanya boleh dilakukan dengan baik jika kita memahami dan memerhati suasana keadaan sekitar yang dipengaruhi faktor alam seperti :

> Menggalakkan pengaliran dan pengalihan udara.

> Penggunaan pencahayaan semula jadi.

> Penggunaan curahan air hujan.

> Mengurangkan penerimaan pancaran matahari dan tempias hujan.

> Rekabentuk rumah yang jimat tenaga.

> Penggunaan bahan bangunan yang mesra alam.


Rumah Melayu tradisional mencerminkan cara hidup dan sikap orang Melayu yang terbuka.Salah satu karakter rumah Melayu adalah penghayatan pada hubungan bermasyarakat dan keluarga. Dengan adanya beranda, konsep terbukanya sesuai untuk menyambut tetamu pada bila-bila masa dengan bebas di beranda tersebut. Kerangka atau struktur rumah pula menggunakan sistem tebuk-tembus dan pasak yang tidak memerlukan paku. Pembinaan rumah Melayu sebegini sebenarnya mempunyai konsep sistem pasang-siap, rumah boleh ditanggal-buka dan dipasang semula di tempat lain. Selain itu, cara binaan tanpa paku ini juga membuatkan rumah lebih anjal (flexible), sehingga ianya boleh diangkat secara gotong- royong untuk dialihkan ke tempat lain. Secara amnya, rumah ini diperbuat daripada kayu dan bertiang. Dinding diperbuat daripada kayu atau anyaman buluh dan beratapkan rumbia/nipah atau kayu. Bahan-bahan inilah yang menjadikan rumah Melayu berkait rapat dengan alam semulajadi. Kesemulajadian ini membuatkan kesan ramah dan menyegarkan terpancar dari rumah Melayu. Tingkap biasanya akan mendominasi segenap sudut pandangan rumah dan memberikan pengaliran udara yang secukupnya ke dalam rumah. Ruang dalaman mempunyai ruang terbuka yang luas dan mempunyai dinding pemisah yang minima.


Faktor cuaca memainkan peranan dalam asas rekabentuk rumah Melayu. Kekerapan hujan menghasilkan rekabentuk atap yang lebih cerun dan rumah bertiang tinggi untuk mengelakkan tenggelam apabila banjir. Cuaca yang panas menyumbang kepada rekabentuk yang lebih terbuka seperti membina tingkap yang banyak dan beranda. Ruang-ruang antara tiang pula memberi laluan angin di bahagian bawah rumah. Untuk mengurangkan lagi kepanasan, lubang angin di atas tingkap dan bumbung juga telah direka untuk menambah keselesaan.

Kehadiran Islam juga telah sedikit sebanyak mempengaruhi rekabentuk rumah Melayu,misalnya orientasi binaan dihadapkan mengarah ke kiblat. Ukiran dan hiasan rumah Melayu tidak berbentuk benda-benda hidup seperti burung, manusia sebaliknya dihias dengan ukiran awan larat dan motif tumbuh-tumbuhan (pucuk rebung). Ini bersesuaian dengan ajaran Islam yang melarang motif benda hidup dijadikan hiasan kerana dibimbangi akan mendatangkan pemujaan terhadap benda tersebut.

Kehadiran penjajah Barat pula telahmengubah teknik seni bina Melayu dengan memberikan alternatif baru kepada bahan binaanyang digunakan. Sebagai contoh, zink dan atap genting telah mengambil alih kegunaan atap rumbia dan kayu, bata dan simen telah menggantikan kayu sebagai tiang, tangga dan dinding, paku menggantikan pasak kayu dan akar sebagai penghubung/pengikat. Pengaruh ini boleh diambil secara positif atau negatif oleh masyarakat umum, ianya adalah pertembungan dua unsur; antara praktikal atau mengekalkan kesenian teknik binaan rumah Melayu.

Seni bina Melayu adalah kesan daripada pertembungan budaya kaum yang pernah mendominasi rantau ini seperti Bugis, Riau, Jawa, Acheh, Minangkabau, Siam, Cina dan Barat.

Jenis rumah di empat zon iklim


Zon Sederhana Sejuk

- bumbung rumahnya berbentuk huruf 'V' terbalik.
- memudahkan salji turun pada musim sejuk
- mempunyai serombong asap (rumah jenis ini terdapat pendiang api untuk memanaskan rumah)
Iglu (Igloo) tupik

Zon Sejuk

- contohnya Iglu dan tupik yang didiami oleh orang Eskimo
- Iglu diperbuat daripada ketulan ais dan berbentuk separa bulatan
- pada musim panas, orang Eskimo tinggal didalam tupik (khemah) yang diperbuat daripada bulu binatang.
Zon Sederhana Panas

- atap berbentuk 'V' terbalik bagi membolehkan air hujan turun
- tidak mempunyai serombong asap
- lazimnya zon ini tiada salji yang turun
- banyak terdapat di negara Asia.


Zon Panas

- Bumbung rata (boleh dijadikan tempat menyimpan air, tempat menjemur pakaian)
- diperbuat daripada batu bata
- boleh menahan ribut pasir